PLAATS
- BE | O-VL | EEKLO
PROGRAMMA
- buitenschoolse kinderopvang in voormalige Sint-Jozefkerk
OPDRACHTGEVER
- Stad Eeklo
OPDRACHT DENC!-STUDIO
- architectuur
- studies energie
- EPB-verslaggeving
GUNNING
- laureaat kandidatuur/architectuurwedstrijd
STATUS
- opgeleverd
BOUWKOST (excl. btw en erelonen)
- 1.0M€
ENERGIE
- verbeteren gebouwschil: na-isoleren van buitenmuren en dak & vervanging van buitenschrijnwerk
- verwarming: lucht-luchtwarmtepomp voor centrale ruimte; lucht-water monoblok voor kleine ruimtes en sanitair; mogelijkheid tot koppeling met een toekomstig warmtenet
- ventilatie: sysD met BaOpt-regeling
- hernieuwbare energie: PV<10kWP (i.f.v. draagkracht huidig plat dak)
NIEUWSBERICHTEN
- 22/02/2023: dubbele nominatie BELGIAN BUILDING AWARDS 2023
- 27/01/2022: DUBBELE NOMINATIE ARCHDAILY
- 20/04/2021: De Belgian Building Awards nomineren twee DENC-STUDIO projecten
- 06/11/2020: SINT-JOZEF kerk wordt Buitenschoolse KinderOpvang
- 17/06/2019: BKO in wording
- 18/12/2017: BKO SINT-JOZEF Eeklo laureaat competitie
PUBLICATIES
- “Een voorbestemde herbestemming” , A+ 291 , , sep 2021
- “BBA Circular Building: van kerk naar kinderopvang (DENC!-STUDIO)” , Circubuild , , mei 2021
- “BKO SINT-JOZEF Kindergarten” , ARCHDAILY , , apr 2021
- “We are only "guests"” , Archello , apr 2021
- “Een moderne kerk, toen én nu” , Parcum , jan 2021
- “Kerk wordt buitenschoolse kinderopvang” , MadeInOostVlaanderen , , nov 2020
- “Buitenschoolse kinderopvang opent eindelijk de deuren in ontwijde Sint-Jozefkerk: 'Met zekerheid de mooiste van Vlaanderen”'” , Nieuwsblad , , nov 2020
- “Nieuw leven: kinderen te gast in een unieke ruimte” , De deuren gaan open Politeia , , jun 2018
AWARDS
- 2022: BKO SINT-JOZEF nominee ARCHDAILY 2022 Building of the year
- 2021: nominatie Belgian Building Award Circular Building 2021
- 2017: eerste laureaat competitie BKO SINT-JOZEF EEKLO
ONTKERKELIJKING
Door ontkerkelijking verliezen heel wat van de kerkgebouwen nu hun oorspronkelijke functie. Het (moeten) sluiten van de deuren, is dan vaak een emotioneel proces. Telkens blijkt weer hoe belangrijk het gebouw voor de lokale gemeenschap wel was, of nog steeds is. Velen kennen nog wel iemand die er is gedoopt, getrouwd of begraven.
Herbestemmen van waardevol erfgoed is meer dan een nieuwe inhoud geven aan een hoop oude stenen.
De uitdaging bestaat er in een nieuw evenwicht te vinden, dat enerzijds de historische en architecturale waarden respecteert en anderzijds vertrekt van wat mens en maatschappij op vandaag nodig hebben.
Er bestaan heel wat theoretische modellen om een herbestemming aan te pakken, maar de ontelbare variaties in de realiteit maken elk project anders. Vastomlijnde recepten werken niet; in erfgoedzorg staat maatwerk voorop.
Om de reconversie in goede banen te kunnen leiden, schreef de Stad Eeklo in 2017 een architectuurwedstrijd uit in de zoektocht naar een ontwerper die een buitenschoolse kinderopvang wou onderbrengen in de Sint-Jozefkerk. Op zijn zachtst gezegd: ‘een uitdaging’!
Daar waar het vroeger steeds rustig was in en rond de kerk, zouden kinderen zich nu gaan uitleven. Het gebruik zou gaan verschuiven van het weekend naar de week, alsook een behoorlijk andere mobiliteit met zich meebrengen. Waar de kerkhangers vroeger een dikke jas droegen tijdens de misviering, zouden binnenkort peuters in korte broek over de vloer kruipen.
DENC!-STUDIO ging de uitdaging aan kwam als laureaat uit de bus.
CIRCULAIR ONTWERP
De Sint-jozefkerk te Eeklo wordt gekenmerkt door één grote rechthoekige ruimte, zonder beuken. Het rond het altaar georganiseerde circulaire grondplan, met oplopende bankenrijen en koepelbekroning, evoceert een sacrale dimensie.
DENC!-STUDIO hield bij het ontwerp tot buitenschoolse kinderopvang vast aan de bestaande planorganisatie. Het verhoogde middelpunt werden behouden, alsook de zenitale daglichtlichtinjectie.
Omdat we het gebouw niet alleen erven van zij die ons zijn voorgegaan; maar het op onze beurt ook zullen nalaten aan volgende generaties, werd resoluut gekozen voor een omkeerbare interventie. Circulariteit ten top!
Kinderen vinden het leuk om ergens te kunnen opklimmen. Begeleiders prefereren i.f.v. veiligheid en flexibiliteit eerder vlakke open vloeren.
De hellende vloer en betonnen zitbanken bleven behouden, maar werden ter creatie van de nieuwe leef- en bewegingsvloeren afgedekt met een houten structuur. Deze afdekking, kan ten allen tijde terug worden weggenomen.
De eerste twee bankenrijen, werden in functie gelaten. Ze kunnen er de kinderen verenigen rond een vertelmoment of poppenkast.