Polygon

PLAATS

  • BE | O-VL | GENTBRUGGE

PROGRAMMA

  • gebiedsontwikkeling
  • nieuwbouw | residentieel

OPDRACHTGEVER

  • DE MIDDENSTIP nv

OPDRACHT DENC-STUDIO

  • ondersteuning masterplanning, typologische woononderzoek, beeldkwaliteitsplan, kwaliteitsbewaking inzake duurzaamheid
  • architectuur (i.s.m. AREAL | BONTINCK)

GUNNING

  • laureaat kandidatuur/architectuurwedstrijd

STATUS

  • opstart uitvoering

AWARDS

  • 2014: eerste laureaat (in team) competitie “stedenbouwkundige studieopdracht AA GENT OUD (voormalig Jules Ottenstadium)”

VOORGESCHIEDENIS

In Gentbrugge, aan de Bruiloftstraat, bevond zich tot enkele jaren geleden het Jules Ottenstadion. Hier had voetbalclub KAA GENT haar sportieve stek.
Gezien het Ottenstadion te klein én verouderd waren geworden, ging de voetbalclub samen met de Stad Gent in 2000 op zoek naar een nieuwe plek voor een moderne voetbaltempel. Ook het feit dat het stadion middenin een woonbuurt lag, was - gezien de noodzaak tot uitbreiding - niet langer ideaal.
De Stad Gent kocht het Ottenstadion en vond voor de club een nieuwe locatie. In 2013 kon KAA GENT het nieuwe voetbalseizoen starten in de Ghelamco Arena. In opdracht van Stad Gent startte Sogent kort na de verhuis van KAA GENT de sloop van de oude voetbaltempel.

De hockey- & tennisclub LA GANTOISE verhuisde naar een nieuwe site aan de Noorderlaan. Voor de verkoop van haar gronden sloot de club een akkoord met de projectontwikkelaar DE MIDDENSTIP.

Door het vertrek van de sportclubs kwam er een gebied van ~5 hectare vrij. Sogent en DE MIDDENSTIP ontwikkelen er elk hun deel van de site.

denc-studio

Een door BUUR opgemaakt inrichtingsplan streeft een overkoepelde integrale en kwalitatieve visie voor de wijk na.

Het doel is de realisatie van een schoolvoorbeeld van hedendaagse en duurzame gebiedsontwikkeling inzake energie, mobiliteit en woontypologie.

Er wordt ondermeer ingezet op:
“interactie met de bewoners”, “ondersteunen van de lokale economie”, “minimaliseren van impact op de omgeving”, “welzijn van de bewoners”, “energie-efficiëntie”, een “groene leefomgeving” en “duurzaam transport”.

BUUR

De wijk wordt gestructureerd rond een centraal wijkpark. In het parkontwerp worden referenties naar de sportgeschiedenis van de site opgenomen.
Brede parkarmen sluiten aan op de omgeving, met directe linken naar het openbaar vervoer en de omliggende fietsassen. Twee pleintjes worden opgeladen met buurtgerichte functies.
De wijk is integraal autovrij, waardoor het beeld van een klassieke straat plaatsmaakt voor kindvriendelijke groene ruimtes. Het parkeren gebeurt integraal ondergronds; de lagere parkeerratio wordt gecompenseerd door deelauto’s, deelfietsen en andere faciliteiten.

WONEN AAN HET PARK

Via een variatie aan woontypologieën wordt een breed en divers publiek aangesproken: van starters, over gezinnen, tot ouderen.
We vinden er grondgebonden woningen tot integraal toegankelijke appartementen…. 1/2/3-slpk-units, hoek- versus doorzonunits… met inpandige of uitpandige, collectieve terrassen.

Polygon

Het doel is een architecturaal samenhangend project op morfologisch en materiaaltechnisch niveau na te streven, waarbij per bouwblok wel de vrijheid wordt gegeven om op zoek te gaan naar een eigenheid binnen de beoogde samenhang. Dit in de geest van het beeldkwaliteitsplan: geen bouwveld wil de beste leerling van de klas zijn, maar ze onderscheiden zich binnen de gemeenschappelijke keuzes en naargelang hun specifieke plek binnen het geheel.

Vanuit de wens naar samenhang is geopteerd voor één baksteen met roodbruin coloriet. Per bouwblok kunnen de ontwerpers variëren in verband, voegkleur en voegtype. Baksteen is het hoofdmateriaal dat aangevuld wordt met architecturale elementen (terrassen, plinten, lintelen, kroonlijsten) die uitgewerkt worden in beton (voorzien van een nabehandeling –gewassen/gestraald) dat aangewend wordt in twee tinten: grijs of roodbruin in aansluiting op de gevelsteenkleur.