PLAATS
- BE | O-VL | GENTBRUGGE
PROGRAMMA
- gebiedsontwikkeling
- gemengd programma (nieuwbouw residentieel + buurtondersteunende functies)
OPDRACHTGEVER
- PPS Publieke Partner sogent
- PPS Private Partner Alides REIM nv + ION holding bv
OPDRACHT DENC-STUDIO
- architectuur (i.s.m. AREAL | BLAF)
GUNNING
- laureaat kandidatuur/architectuurwedstrijd
STATUS
- laureaat kandidatuur/architectuurwedstrijd
PUBLICATIES
- “In beeld: de geschiedenis blijft aanwezig: dit wordt de nieuwe wijk waar vroeger het Ottenstadion was” , De Gentenaar + Nieuwsblad , , mrt 2025
- “Ontwerp voorgesteld voor nieuwe wijk op terrein van voormalig Ottenstadion: Park krijgt toepasselijke naam” , HLN + PZC , , mrt 2025
- “Ontwerp voorgesteld voor nieuwe wijk op terrein voormalig Ottenstadion” , Stad Gent , mrt 2025
- “Nieuwe duurzame woonwijk op oude Gantoise-site omvat 287 woningen en centraal wijkpark” , AVS , mrt 2025
AWARDS
- 2025: eerste laureaat (in team) oude GANTOISE site GENTBRUGGE
VOORGESCHIEDENIS
In Gentbrugge, aan de Bruiloftstraat, bevond zich tot enkele jaren geleden het Jules Ottenstadion. Hier had voetbalclub KAA GENT haar sportieve stek.
Gezien het Ottenstadion te klein én verouderd waren geworden, ging de voetbalclub samen met de Stad Gent in 2000 op zoek naar een nieuwe plek voor een moderne voetbaltempel. Ook het feit dat het stadion middenin een woonbuurt lag, was - gezien de noodzaak tot uitbreiding - niet langer ideaal.
De Stad Gent kocht het Ottenstadion en vond voor de club een nieuwe locatie. In 2013 kon KAA GENT het nieuwe voetbalseizoen starten in de Ghelamco Arena. In opdracht van Stad Gent startte Sogent kort na de verhuis van KAA GENT de sloop van de oude voetbaltempel.
De hockey- & tennisclub LA GANTOISE verhuisde naar een nieuwe site aan de Noorderlaan. Voor de verkoop van haar gronden sloot de club een akkoord met de projectontwikkelaar DE MIDDENSTIP.
Door het vertrek van de sportclubs kwam er een gebied van ~5 hectare vrij. Sogent en DE MIDDENSTIP ontwikkelen er elk hun deel van de site.
Een door BUUR opgemaakt inrichtingsplan streeft een overkoepelde integrale en kwalitatieve visie voor de wijk na.
Het doel is de realisatie van een schoolvoorbeeld van hedendaagse en duurzame gebiedsontwikkeling inzake energie, mobiliteit en woontypologie.
Er wordt ondermeer ingezet op:
“interactie met de bewoners”, “ondersteunen van de lokale economie”, “minimaliseren van impact op de omgeving”, “welzijn van de bewoners”, “energie-efficiëntie”, een “groene leefomgeving” en “duurzaam transport”.
De wijk wordt gestructureerd rond een centraal wijkpark. In het parkontwerp worden referenties naar de sportgeschiedenis van de site opgenomen.
Brede parkarmen sluiten aan op de omgeving, met directe linken naar het openbaar vervoer en de omliggende fietsassen. Twee pleintjes worden opgeladen met buurtgerichte functies.
De wijk is integraal autovrij, waardoor het beeld van een klassieke straat plaatsmaakt voor kindvriendelijke groene ruimtes.
Het parkeren gebeurt integraal ondergronds; de lagere parkeerratio wordt gecompenseerd door deelauto’s, deelfietsen en andere faciliteiten.
BUHNES EN BUHNEHOVEN
Voor het gedeelte waar vroeger de tennis- en de hockeyclub was, verwijzen we naar onze projectpagina De Stip, ontwikkeld door DE MIDDENSTIP.
Onderstaande heeft betrekking op de site van het voormalige voetbalstadion, ontwikkeld door de projectontwikkelaars Alides en ION. Hier komen 150 woningen, verrijkt met een aantal buurtondersteunende functies.
Het buurtpark wordt geflankeerd door licht verheven woonvelden, waar het kan of moet lichtjes verheven ten aanstaan van het park.
We dopen deze woonhoven tot Bühnes: als verwijzing naar de tribunes van weleer.
Buhne Oost telt 11 grondgebonden woningen met eigen private tuin.
In het hart van de overige woonvelden of Bühnes vinden we collectief private, omsloten tuinen: Buhnehoven.
We gaan voor avontuurlijke levendige kindvriendelijke beleeftuinen, waar je op ontdekking kan gaan als bewoner en waar je te gast bent als bezoeker. De Buhnehoven vormen de geborgen woonkamers van de parkwijk.
Er wordt gewoond en gewerkt rondom drie waterrobuuste binnenhoven die vormgegeven worden als intensieve aanvullingen op het buurtpark. Waar het buurtpark kan geassocieerd worden met trapvelden en weidse verpozingsplekken, met landschappelijke zitgelegenheden langs zonken in een glooiend geheel, worden de binnenhoven opgevat als intensief ingegroende gelaagde binnentuinen, waar de privatieve infiltratievoorzieningen een bepalende ontwerpfactor zijn gebleken.
Vanuit landschappelijk oogpunt zetten we in op “volwaardig groen” en dus “maximaal groen in volle grond”.
De parkeerkelder bevindt zich onder het gebouw Buhne West. De Buhnehoven worden ontzien van ondergrondse constructies.
Infiltratie en natuurlijke buffering geven een boost aan de biodiversiteit en helpen mee aan het herstel van de grondwatertafel.
We vormen de overstromingsproblematiek om tot een ruimtelijke kwaliteit: waterrobuust ontwerpen als basisattitude.
Buhne West presenteert zich als een stoer stadsgebouw, een cruciale schakel in het wijkdeel. Ondergronds krijgen het mobiliteitsvraagstuk en de gecentraliseerd technische ruimtes een plaats. De plint huisvest verschillende buurtondersteunende functies in relatie tot het voorliggende park.
We streven ruimtelijk rendement na door bij de uitwerking van de nieuwe bouwvolumes dankbaar gebruik te maken van de ter beschikking gestelde bouwhoogte, door te voorzien in een beheer(s)bare graad van collectiviteit, door compacte typologieën slim te schakelen en stapelen.
Buhne Zuid is een typologisch divers bouwblok, waarbij simplexen en duplexen zorgvuldig gestapeld en geschakeld worden.
De tuinen en terrassen zijn zuidgericht naar het buhnehof.
De ontsluiting op de verdiepingen gebeurt aan de hand van gaanderijen met zicht op het centrale park. De circulatie naar de woningen die aanzetten op de verdiepingen, wordt georganiseerd op het knikken van het bouwblok. Een overmaatse plek op alle bouwlagen in de knik van het gebouw, laat plaats om toe te komen en stimuleert sociale ontmoeting.
Buhnehof Noord is bij uitstek inzetbaar voor gezinswonen.
Een integraal voor wonen aan te spreken plint en boeiende schakelingen maken de brug tussen openbaar domein, park en het omsloten buhnehof.
Juist gepositioneerde en gedimensioneerde onderdoorgangen maken dit buhnehof bij uitstek een hortus conclusus, waar ook de hoger gelegen verdiepingen door middel van passerelles op betrokken worden.
De binnengevels zijn geen achtergevels, maar worden opgeladen door ‘achterdeuren’ en leeffuncties aan de passerelles, die ingezet worden als sociale katalysator.
Een buurtondersteunende functie aan de Bruiloftstraat krijgt een plaats aan kop van de parkarm, als voorbode van de wijk, als vooruitgeschoven zet naar de buurt.
TEAM
- Projectontwikkeling: Alides REIM nv en ION holding bv
- Architectuur: architecten- en studiebureau DENC-STUDIO, AREAL Architecten en BLAF Architecten
- Landschap: aAD
- Studies stabiliteit en technieken: VK Engineering (part of Sweco)
- Ecologie: Witteveen+Bos
- Materialiteit: Rotor
- ESCO: Energent
- Sociale duurzaamheid: The Cornerstone
PUBLICATIES
- “In beeld: de geschiedenis blijft aanwezig: dit wordt de nieuwe wijk waar vroeger het Ottenstadion was” , De Gentenaar + Nieuwsblad , , mrt 2025
- “Ontwerp voorgesteld voor nieuwe wijk op terrein van voormalig Ottenstadion: Park krijgt toepasselijke naam” , HLN + PZC , , mrt 2025
- “Ontwerp voorgesteld voor nieuwe wijk op terrein voormalig Ottenstadion” , Stad Gent , mrt 2025
- “Nieuwe duurzame woonwijk op oude Gantoise-site omvat 287 woningen en centraal wijkpark” , AVS , mrt 2025
AWARDS
- 2025: eerste laureaat (in team) oude GANTOISE site GENTBRUGGE